Blog Dominic Vleer: Jouw volgende uitdaging

Je hebt keihard gebouwd aan een goedlopende salon, je carrière of vaardigheden. Toch is het tijd om het roer enigszins om te gooien. Je wilt de mogelijkheden bekijken om verder te ontwikkelen buiten die vier muren. Je gaat het eens even helemaal anders aanpakken!
Dit is waarschijnlijk iets dat je zelf weleens denkt maar toch niet snel zal doen. Meestal omdat er gaandeweg allerlei factoren meespelen die je ervan weerhouden om te durven veranderen. Mag ik je op weg helpen met een aantal tips, gewoon ter inspiratie of als laatste duwtje in de rug?

Veranderen is moeilijk
Jaren hetzelfde werk doen zonder variatie is niet meer van deze tijd. Wij mensen, zijn constant opzoek naar nieuwe uitdagingen en kansen om ons werk nog interessanter, leuker en vooral nog aangenamer te maken. Toch vallen we na enige tijd weer terug in vastgeroeste patronen met een diep verlangen naar verandering. Maak het daarom concreet wat jij wilt bereiken en wat je ervoor nodig hebt.

Stilstand is achteruitgang
Soms werp je een blik in het verleden om te kijken wat je moet bijstellen om jouw doelen te bereiken. Neem je leermomenten uit het verleden mee en ga bij jezelf na wat je het komende jaar of jaren wilt bereiken. Waar je zeker van bent is als je niets verandert, je zeker ontevreden blijft over hetgeen wat het is. Het is spannend om te veranderen, maar het brengt je altijd veder.

Maak het concreet en creëer
Maak een duidelijk stappenplan, laat je creativiteit en business skills eens de vrije loop. Wil jij in de toekomt een 2de vestiging openen, jezelf meer profileren in een specialisme of wordt het tijd dat er eens een goede lik verf op de muren gaat? Maak het concreet door middel van een stappenplan. Stel hierbij jezelf de volgende vragen: wat wil ik bereiken? Waarmee begin ik? Wat heb ik ervoor nodig en in welk termijn kan ik dit realiseren?

Tips om je doelen te bereiken
Hieronder benoem ik een aantal punten die ik vaak zie in salons, bij saloneigenaren en haarstylisten. Hopelijk zit er voor jou of jouw salon een tip bij die je verder kan helpen om die verandering te maken waar je naar verlangt.

Tips voor saloneigenaren en werkgevers:

1. Neem afstand
Als ondernemer durf je vaak niet los te laten. Ga een dag minder op de werkvloer staan en gebruik deze dag voor de ontwikkeling van jouw salon. Focus hierbij op alle randzaken, trainingen en educatie van jouw team om zo meer vrijheid te creëren in het ondernemen.
2. Creëer jouw identiteit
Groei betekent niet alleen meer klanten, meer personeel en meer omzet maar ook de focus op hetgeen wat jij wil uitstralen. Klopt de beleving in de salon bij jouw doelgroep? Focus op aspecten waarom klanten en potentiele nieuwe klanten zich aangetrokken voelen om zich in jouw salon te laten behandelen.
3. Focus
Ben je ergens niet goed in, bijvoorbeeld marketing, social media of de training van jouw team? Besteed het dan uit! Het voorkomt een hoop frustratie en voornamelijk tijd. De tijd die je hard nodig hebt om je te kunnen focussen op hetgeen wat je wel goed in bent.

Tips voor werknemers/haarstylisten:
1. Blijf jezelf ontwikkelen
Verwacht niet alleen van je werkgever dat hij/zij blijft investeren in goede educatie, maar ga ook bij jezelf na wat je wilt bereiken en wat je persoonlijke doelen zijn. Maak ook concreet wat de meerwaarde voor jouw werkgever is en bespreek dit. Een goede werkgever zal altijd willen investeren in eigen personeel.
2. Onderscheid jezelf
Ben jij ontzettend goed in bijvoorbeeld kleuren? Maak hiervan dan jouw expertise en profileer je hiermee ook op social media en in de salon. Zo laat je duidelijk zien waar jouw passie ligt. Hierdoor trek je ook de juiste (nieuwe) klanten aan, passend bij jouw stijl en expertise. Hierdoor onderscheid je niet alleen jezelf maar ook de salon waar je werkt.
3. Blijf jezelf uitdagen
Heb jij weleens overwogen om mee te doen aan een vak gerelateerde wedstrijd zoals de Coiffure Award of Color Contest? Stel een medewerkers actie voor in de salon in de vorm van een productverkoopactie of behandeling actie. Dit kan erg interessant zijn voor zowel jouw creatieve als financiële ontwikkeling.

En nu nog doen!
Misschien lukt het niet altijd direct en is het niet eenvoudig. Maar als je in beweging komt en je ervoor gaat, dan komt het misschien niet vanzelf maar uiteindelijk wel op je pad. Ik geloof er in dat alles wat jij wil bereiken ook zal lukken!

Dominic Vleer

Deel dit bericht gerust:
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page