Blog Mark Melief: Old and New at Londen

"Op het moment van schrijven zijn we net terug uit London, waar we hebben genoten van de Alternative Hairshow. Ik heb zoveel bewondering voor wat daar op het podium te zien was. Een nieuwe, jonge generatie kappers en the old school kwamen samen op één podium om kennis en inspiratie te delen. Geraffineerde kleurstellingen en mooie classic geknipte coupes met een duidelijk edgy randje.

Kappers vanuit alle windstreken waren daar aanwezig. Allemaal om de universele taal van knippen, kleuren en stylen te bewonderen. En zoals dat altijd gaat, raak je in gesprek met andere vakidioten die graag vertellen waar ze mee bezig zijn.

Eén verhaal is bij mij blijven hangen en ik wil het graag met jullie delen. Een kapper die al tijdje in het vak zit, heeft in principe al heel wat trends voorbij zien komen. Vaak merk je dat aan de veel gehoorde opmerking: 'Dat hebben we vroeger ook al gedaan!'

Na de shows zat ik tussen een groep kappers van 20 tot 55 jaar. En zoals dat altijd gaat, werd er natuurlijk over de shows gesproken die we een uur eerder samen hadden gezien.
Met name de oudere generatie kappers vond het niet vernieuwend en had soortgelijke coupes vroeger al gemaakt en voorbij zien komen.
Maar de jonge generatie stond te stuiteren en vond het super vernieuwend.
Een kapper uit dit groepje maakte een opmerking die mij de hele terugreis aan het denken heeft gezet. Hij zei het in het Engels, maar het kwam op het volgende neer.

“Als je in het verleden trends voorbij hebt zien komen, die destijds erg vernieuwend voor je waren, hoeven die jaren later niet het stempel 'oud' te krijgen.

Op die manier gun je het ook de nieuwe generatie om de trends weer als nieuw te ervaren"

Het mooie is, om dit verhaal even af te ronden, dat we op dit moment bezig zijn met een interne pop up: het Kinki Museum. Deze wordt gemaakt en opgebouwd door onder andere mijn dochter Zoë. Tijdens de voorbereiding van het museum kwam ze veel oud werk van Kinki tegen. Ze maakte de opmerking dat ze het echt heel tof vond en dat een aantal beelden van coupes zeker nog in deze tijd zouden passen.

Mijn les was om 'oud werk' niet meer te bestempelen als 'dat is geweest', maar dat ook te delen met onze next generation.

Wat ik dus heb geleerd, is om werk dat ik al eerder heb gezien, niet te bestempelen als ‘been there, done that’, maar het alsnog te delen met de volgende generatie, die er een eigen twist aan kan geven. Because we wouldn’t be here today, if the old school didn’t lead the way.

Deel dit bericht gerust:
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page