Blog Richard Koffijberg: De stand van kappersland

Allereerst wil ik jullie een fantastisch 2019 wensen met veel geluk, gezondheid, creativiteit, inzichten en ondernemerschap.

Op 4 december 2018 stond het programma "Stand van Nederland” in het teken van onze prachtige kappersbranche. De redactie van dat programma had veel onderzoek gedaan, ook de recente cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek bestudeerd en kwam tot de volgende conclusie:
Er zijn in 10 jaar tijd 10.000 zelfstandig werkende kappers bijgekomen. Dat is nogal wat. Maar wat nog opmerkelijker is, is dat het aantal werkenden in de kappersbranche gelijk is gebleven, namelijk 45.000. Wat zegt dit? Heel plat gezegd betekent dit dat er een enorme versplintering in de branche heeft plaatsgevonden. Veel kappers zijn uit dienst getreden bij hun toenmalige werkgever en zijn voor zichzelf begonnen. Dit heeft allerlei neveneffecten. Het zal steeds moeilijker worden om goed opgeleide leerlingen te krijgen omdat er steeds minder opleidingsplaatsen zullen zijn. Dit gaat iets betekenen voor de kwaliteit van de instroom. Op dit moment schreeuwt bijna iedere ondernemer om personeel. Ik vrees dat op de korte termijn daarin niet veel zal veranderen. Tijd voor nieuwe samenwerkingsvormen? Ook zou het helpen als gemeente hun vestigingsbeleid aanscherpen. Ik weet dat de ANKO daar volop heeft ingezet maar helaas niet altijd met het gewenste resultaat. Ook heb ik vorig jaar al een blog gewijd aan de witwaspraktijken waar onze branche ook aan werd gelinkt. Helaas kwam dit ook in het programma naar voren. Daar krijg ik koude rillingen van.

Is er een antwoord?

Ik maak het mezelf moeilijk, maar ik waag mij aan een aantal suggesties. Stop met de kleineondernemingsregeling (KOR). Deze regeling houdt in dat als een zelfstandige ondernemers in een jaar minder dan € 1.883 aan btw hoeft te betalen in aanmerking kan komen voor belastingvermindering. Mocht een ondernemer in een jaar minder dan € 1.345 aan btw afdragen dan hoeft er sowieso geen btw afgedragen te worden. Schrappen deze regel. Dan is er ook nog de mogelijkheid van de zelfstandigen aftrek in 2018 van een bedrag van € 7280. Kortom vele voordelen dus voor een zelfstandig werkende ondernemer zonder personeel.

Voor het vestigen van een salon(s) zou het goed zijn om het vakdiploma weer in te voeren. Door de liberalisering van decennia geleden is het heel simpel om een kapsalon te beginnen en is er een wildgroei van salons ontstaan. Iedereen kan een kapsalon beginnen, ook zonder vakdiploma’s. Eigenlijk te gek voor woorden.
Andere samenwerkingsvormen is ook iets om aan te denken. Andere verdeling van arbeid, risico’s en omzet. Dit kan door o.a. stoelenverhuur maar ook door andere vormen van samenwerking. Kortom genoeg voor 2019 om over na te denken. Ik besef mij, ook door het jarenlange werk als bestuurslid van de ANKO en Coiffure EU, dat zaken niet zo makkelijk en snel gaan als wij als ondernemers zouden willen, maar door een stevige visie te ontwikkelen voor de toekomst, dus ook voor na 2019, zijn wij beter in staat om richting te geven aan de complexe vraagstukken waar wij mee te maken hebben.

Richard Koffijberg

Deel dit bericht gerust:
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page