Interieur van de maand: Bas Kappers

Tekst: Marita Smit Fotografie: Guy Sarlemijn Design

“We hadden al een mooie zaak, maar dit is the next level”, vertelt Bas Pijnenburg trots. Op zijn droomlocatie in het centrum van Vlijmen openden onlangs de deuren van de gloednieuwe salon die hij runt samen met zijn vrouw Simone. “Er is ontzettend veel concurrentie, maar ik denk dat wij met deze salon het verschil kunnen maken.”

In een tijd waarin steeds meer familiebedrijven verdwijnen, neemt Bas Kappers een bijzondere plek in. Deze salon is opgericht in 1914 en bestaat dus al meer dan honderd jaar. 

Ontwerp dat bij ons past
De nieuwe salon is gevestigd in een nieuwbouwpaviljoen dat is gebouwd met veel glas en staal. In het dak is ook een lichtkunstwerk aangebracht, dus het pand is een echte eyecatcher. “Als ondernemer heb ik voor de gemeente in een adviescommissie gezeten om het plein aan te kleden. Zodoende was ik ook betrokken bij de ontwikkeling van dit paviljoen. Heel bijzonder om er dan ook mijn eigen zaak in te vestigen. We wisten vrij snel wat we wilden en ook met welk interieurbedrijf we wilden samenwerken. Ik heb direct Guy Sarlemijn gebeld, omdat hij al twee keer eerder voor ons een nieuw interieur heeft gerealiseerd. We kennen elkaar en hij weet heel goed wat wij mooi vinden. En ik ben iemand die vasthoudt aan wat goed is. Hij ontwerpt echt wat bij ons past. Ik vond het ook fijn dat Guy Sarlemijn het project turn key heeft opgeleverd: van ontwerp tot en met de laatste details.”

Levendig en warm
Een favoriete plek heeft Bas eigenlijk niet. Dat zegt iets over de liefde voor het vak – ‘het maakt me niet uit welke behandeling ik moet doen, ik doe alles met evenveel plezier’ – maar het geeft ook aan hoe tevreden hij is met de inrichting. “Die barbershop maakt me blij, maar het damesgedeelte ziet er ook fantastisch uit. Het voelt allemaal ontzettend goed. Qua kleurenpalet hebben we bewust niet voor zwart-wit gekozen, omdat je ziet dat steeds meer salons voor een zwarte inrichting kiezen. Wij hebben de vloer wel heel donker gemaakt, antracietkleurig, en op hoge gedeeltes hebben we het plafond zwart laten spuiten. Ook de stalen onderdelen zijn zwart. Maar om een levendige, warme sfeer te creëren hebben we dit gecombineerd met een wat lichtere houtsoort met een zwarte nerf. En we kozen voor veel groene accenten, bijvoorbeeld voor het behang en de kleur van de stoelen is metallicachtig groen. Een gewaagde combinatie, maar dat werkt perfect. Er is een hele fijne, verrassende sfeer ontstaan.”

Passie
De vader van Bas – die inmiddels elf jaar geleden is overleden – omschreef hem altijd als ‘een andere kapper, iemand die vooruit wil’. Daar had hij ook gelijk in, denkt Bas. “Toen hij overleed, zei hij dat ik moest doen wat wijs is. Dat ik de juiste beslissingen moest nemen. Dat probeer ik ook te doen. Mijn moeder, die nog altijd af en toe meewerkt in de salon, was in eerste instantie best sceptisch over dit plan. Maar zij weet ook heel goed wat mijn vader heeft gezegd. Dat ik dromen moet volgen en het juiste moet doen. Inmiddels is ze ook trots. Dit familiebedrijf bestaat al zolang vanwege die enorme passie voor het vak. En die passie zie je ook terug in dit nieuwe pand. Dit is wie en wat wij zijn, al sinds 1914.”

Bas Kappers2

Lees het complete interview in Coiffure Magazine. 

Deel dit bericht gerust:
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page