“Met knippen bied je een betere toekomst”

Wie: Esther Nieremeijer
Functie: kapper en oprichter van de stichting Hairdressers Without Borders
Reden voor deze Spotlight: biedt kansarme vrouwen in Azië een professionele kappersopleiding, zodat ze hun leven daadwerkelijk kunnen veranderen.

“Op mijn zestiende werkte ik al als kapper in een grote en chique salon. Toen ik in 2009
meer van de wereld wilde zien en ging reizen, kon ik het niet laten mijn schaar mee te nemen. Onderweg heb ik heel wat mensen geknipt. Je kunt het overal doen, zonder poespas. Die schaar opent veel deuren. Het brengt je dichter bij de mensen. Iedereen voelt zich beter als zijn haar gedaan wordt, waar ook ter wereld. Pas tijdens mijn reizen over de wereld ben ik tot die essentie van mijn vak gekomen.
In 2012 ging ik met een collega kapper naar Cambodja. Twee weken lang werkten we er als vrijwilliger in een groot kindertehuis, waar we straatkinderen knipten. De belangstelling was overweldigend. Eén meisje kwam elke dag bij ons kijken. Ze was enorm geïnteresseerd in ons werk en volgde alles wat we deden. Toen ik haar onder mijn hoede nam en haar verschillende kniptechnieken leerde, zag je haar werkelijk groeien. Het gaf haar zoveel kracht iets te leren waarmee ze haar brood kon verdienen. Dit is het, wist ik op dat moment. Na mijn terugkomst heb ik Hairdressers Without Borders opgericht. Een stichting die kansarme vrouwen in Azië een opleiding tot kapper biedt.
Vijf jaar geleden ben ik naar Bali verhuisd om dichter bij het vuur te zitten, maar ook omdat ik het fijn vind om er te wonen. Het is hier altijd mooi weer en je bent veel buiten. De mensen zijn heel vriendelijk en er is een groot saamhorigheidsgevoel. Peter Sellmeijer houdt de stichting vanuit Nederland draaiende, maar neemt ook deel aan de projecten. Het is niet zo dat we spontaan naar een plek afreizen en zeggen ‘hallo, hier zijn we en we gaan jullie opleiden tot kapper.’ We werken intensief samen met andere, vaak lokale, liefdadigheidsorganisaties. Aan elk project gaat veel voorbereiding vooraf. Zodra we op een locatie aan het werk gaan, is het verhaal compleet. We geven er cursussen van twee tot drie weken, zo mogelijk met een vervolgtraject. Dat klinkt kort in vergelijking met de duur van een Nederlandse kappersopleiding. Maar de deelnemers zijn zo gemotiveerd dat je ze in die beperkte tijd veel kunt leren. We focussen ons vooral op knippen en stylen van lang haar. In de landen waar we actief zijn, hebben de vrouwen zelden een korte coupe en verven komt er meestal niet aan te pas. Alle cursisten mogen het benodigde materiaal houden, zodat ze direct aan het werk kunnen gaan als ze hun diploma hebben. Velen gaan vanuit huis werken, maar sommigen ook in een kapsalon. Van het laatste project in Kathmandu was dat zelfs de helft. We werkten toen samen met een grote kappersketen. In de Filipijnen hebben we trainingen gegeven aan mensen die letterlijk op de vuilnisbelt wonen en wat geld verdienen met het sorteren van afval. Geef je hen een schaar en leer je hen knippen, dan kunnen ze hun inkomen op een veel fijnere manier vergaren en bied je hen een betere toekomst. In Lombok, dat overwegend islamitisch is, werden we aanvankelijk argwanend bekeken door de echtgenoten van de vrouwen die aan onze training deelnamen. Vrouwen mogen er doorgaans niet meer zijn dan huisvrouw en moeder. Sommige mannen kwamen mee om te kijken wat we deden. Maar bij de diploma-uitreiking waren ze vooral trots op hun vrouwen en bedankten ze ons.”

Voor meer informatie en een eventuele donatie: kijk op http://hwbnonprofit.org. Lees het complete interview in Coiffure Magazine.

Tekst: Ellen Klaasse

Deel dit bericht gerust:
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page