Verrassende presentatie modeontwerper Cleas Iversen

De fashion designer Cleas Iversen presenteerde zijn nieuwste collectie op een bouwplaats in hartje Amsterdam. Nieuw was de opstelling: geen show, maar een mix van poppen en echte modellen waar de gasten omheen en tussendoor konden lopen. Redken’s artist Siko van Berkel zorgde met zijn team voor het haar van de modellen. Coiffure sprak met zowel de designer als de artist en vroeg naar het hoe en waarom van zowel de kleding als het haar.

Cleas Iversen: “Ik heb me laten inspireren door een Afrikaanse stam. Vooral door de gouden ringen die deze mensen om hun nek dragen. Dat heeft me altijd gefascineerd. Die gouden ringen zijn het uitgangspunt voor mijn collectie geweest. De ringen heb ik verwerkt in de kleding, in riemen, armbanden en andere elementen. Ik heb veel gebruik gemaakt van satijn, van goud en ik heb gespeeld met mat en glans. De stoffen zijn ontwikkeld in Japan. Daar zijn ze heel goed in het ontwikkelen van nieuwe stoffen.”

Siko van Berkel: “Dit is de tweede show die ik voor Cleas doe. Ik heb dit keer alleen een moodboard gekregen om een idee te krijgen waar de collectie over gaat. Inspiratie zit vooral in het gebruik van goud en elementen. Het moodboard gaat vooral over kleding, art effects en sierraden. Cleas was heel duidelijk in zijn wens dat iedereen er heel naturel uit moet zien. Wat je veel in zijn shows ziet, is dat het haar weg is uit het gezicht, zodat er ruimte blijft voor de kleding.

Ik heb bij heb de meeste modellen - die niet echt een coupe of een look en lang haar hadden - het haar om te beginnen gewoon met water naar achteren droog geföhnd. Zo kan je zien wat de aanzetten doen. De zijkanten moeten niet te breed zijn bijvoorbeeld. Beetje bij beetje heb ik Primer en Fabricate van Redken toegevoegd in de aanzet. Eigenlijk is het zoals koken: ik gebruik nooit een kant en klaar recept, maar gaandeweg het proces voeg ik ingrediënten en kruiden toe. Dan zie je wat het product doet met het haar en wordt de vorm steeds duidelijker.

Vervolgens heb ik het haar vanaf de centimeter hoge aanzet naar achter geföhnd. Bij de een was de aanzet hol en dan het haar naar achter, bij sommigen heb ik scheidinkjes verstopt en bij anderen valt het haar iets uit elkaar. Dus bij alle haaraanzetten heb ik Rough Paste aangebracht en na verloop van tijd wordt deze steeds iets minder vettig. Uiteindelijk creëer je zo een done undone natuurlijkheid.”

Deel dit bericht gerust:
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page