"Mode is een goede graadmeter van maatschappelijke ontwikkelingen. En of het toeval is of niet, zo aan het begin van een nieuw decennium lijkt er het een en ander te gaan veranderen. In toonaangevende modeglossy’s wordt zelfs gesproken over een ‘ontegenzeggelijk keerpunt’. Nog nooit werd er op de catwalks voor SS20 zoveel aandacht besteed aan diversiteit. “The right to be, and the cult of being, different reign triumphant”, aldus modebijbel Vogue. Gender, huidtint, curves, leeftijd en culturele achtergrond: het zou er allemaal niet meer toe doen.

De voortekenen lijken inderdaad gunstig. We zien een steeds diverser beeld op de catwalks en in de collecties van modemerken. Het gaat langzaam, maar er verschuift wel wat, ook in de hairbizz. Er verschijnen platforms die de schoonheid van veertigplus vrouwen willen laten zien (@and.bloom, zie Spotlight), haarmodecollecties zijn veel diverser geworden en identiteit is een belangrijk thema (zie de nieuwe collecties van Cos Sakkas verderop in het blad).
Ook in Parijs, waar ik heen mocht om de fantastische nieuwe couturecollectie van Ronald van der Kemp te zien, draaide de eindlook niet alleen om de kleding. “Niet alleen de identiteit van het modehuis, maar ook die van het model moet te zien zijn in de show”, vertelde La Toya Velberg backstage.

Maar is het ook echt iets nieuws? Toevallig was ik in de kerstvakantie bij de geweldige tentoonstelling over Thierry Mugler in de Kunsthal Rotterdam (tip!). Een mooie kans om deze ontwerper, die behoorlijk innovatief en rebels was, wat beter te leren kennen. Naast meer dan honderdvijftig outfits door de jaren heen, zie je ook veel modefoto’s (waaronder van topfotografen Helmut Newton, David LaChapelle en Herb Ritts) en video’s van zijn catwalkshows van weleer. Twee dingen vielen mij op: diversiteit was ook toen een thema, vooral in de theatrale catwalkshows in de jaren 80. En: vrouwen waren bij Mugler door de jaren heen altijd krachtig, elegant en glamoureus. “Elegantie is lef, het is durf”, aldus de couturier. “De Mugler-vrouw is vrij en zeker van zichzelf. Ze heeft plezier.” Was Mugler zijn tijd ver vooruit? Hoe dan ook: laten we hopen dat deze ‘nieuwe beweging’, deze roep om meer diversiteit, dit keer echt doorzet en een blijvertje is!"

Anouk Oudkerk Pool

Editor in Chief

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print