"Ik was bij de kapper om mijn haar te laten bijkleuren. Ik kreeg 10 jaar geleden al de eerste grijze haren, maar de laatste jaren is er – hoe zal ik dat aardig zeggen – een omslagpunt bereikt. Terwijl ze mijn haar aan het kleuren was, vroeg de kapper me waarom ik het eigenlijk wilde verven. Een verrassende vraag, waar ik eigenlijk niet zo goed antwoord op kon geven. Ik vond grijs haar heel mooi, antwoordde ik braaf, en ik kende vrouwen bij wie het geweldig stond. Maar mijn eigen haar… Ik kwam er eigenlijk niet zo goed uit. “Mensen vinden grijs haar bij anderen altijd heel mooi, behalve bij zichzelf”, was haar nuchtere antwoord.

Het zette me aan het denken. Waar komt toch de norm vandaan, dat je als vrouw grijs haar meteen wil verdoezelen? Moeten we wel alles wegpoetsen? Wordt het niet eens tijd om kritisch te kijken naar wat schoonheid eigenlijk is? Voor Juliette den Ouden vormde ‘natural & authentic beauty’ het startpunt van haar project om mensen met albinisme en vitiligo te fotograferen. “Het gaat eigenlijk over acceptatie. Over dat afwijken van een bepaalde norm oké is. Dat iedereen mooi is, zoals hij is. Echte schoonheid is: je van binnen mooi voelen, en dat uitstralen naar buiten toe.”

Deze editie gaat dus over ‘natuurlijke schoonheid’ en over inclusiviteit. Maar natural beauty gaat ook over duurzaamheid, over natuurlijke producten, over slim omgaan met afval. Hoe staat het daar eigenlijk mee in onze branche? Ook dat onderzoeken we in het thema.
In de mode-industrie is duurzaamheid steeds meer bon ton geworden, zo zagen we bij een geslaagde editie van de Amsterdam Fashion Week. Ronald van der Kemp was jaren geleden de eerste designer met een sustainable couturecollectie. En ook bij Lichting 2019, een show met het grootste modetalent van dit jaar, vormden duurzaamheid en het milieu een belangrijk thema. En toeval of niet: ik heb nog nooit zoveel vrouwen met (natuurlijk) grijs haar in het modepubliek zien zitten. Leuke vrouwen, die het ouder worden gewoon accepteren. Nu ik nog."

Anouk Oudkerk Pool

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print