Op uitnodiging van het secretariaat van MKB Nederland werd ik uitgenodigd voor een klankbordsessie met de top van het MKB, collega ondernemers en de Minister President. Voor deze gelegenheid was de meeting op de 19e etage van de Malietoren in Den Haag. Wat een geweldig uitzicht! Wat mij het inzicht verschafte dat hoe hoger je klimt, des te mooier de view is. 

Dat hoger klimmen hoeft niet perse gepaard te gaan met een acrobatisch talent, maar meer met je ontwikkeling als mens. Hoe meer je leert, des te wijzer je wordt, des te meer je kunt zien. Zo ook die middag, dat was er zeker één van meer zien. Hoe een Minister President in hemdsmouwen ook een kwetsbare kant heeft, die hem zeker prettig menselijk maakt. De energie die hij uitstraalt, de kennis die hij heeft en de humor zorgden er zeker voor dat deze middag een van de interessantste was uit mijn carrière, met natuurlijk de inspirerende verhalen van collega-ondernemers.

De insteek was uiteraard de 1.5 m economie, alle regelingen en weeffouten, de ervaringen tijdens de lockdown en de intelligente open up. Ook werd de komende recessie besproken, evenals het eventueel oplaaien van de volgende covid 19 golf.

Als je bedenkt dat we allemaal in het zelfde schuitje zitten, want niemand heeft ervaring in deze, dan kun je wel constateren dat ieder schip een andere kapitein heeft. Die kapitein vaart en acteert op de kennis van vandaag. Want wat er was en wat er is, is morgen weer geschiedenis. 

Van geschiedenis kun je alleen maar leren, daar valt niets meer aan te veranderen. Wat er komen gaat, ligt in de toekomst en met de kennis van vandaag en jouw eigen visie stuur je een bepaalde kant uit, dat is in de B.V. Nederland precies hetzelfde. Rutte is ook kapitein, zijn boot is alleen wat groter. 

Een kapitein vaart met een hele crew, dus als crewmember kun je jezelf de vraag stellen welke bijdrage je kunt leveren om niet te zinken. Het is de veel gequote uitspraak van Barack Obama tijdens zijn eerste inauguratie: ‘Vraag niet wat je land voor jou kan doen, maar vraag wat jij voor je land kunt doen’. Samen komen we hier sterker uit, maar wat is daar voor nodig?

Dit alles doet mij denken aan de ‘gouden cirkels’ van Simon Sinek, misschien ken je ze wel.

Er zijn 3 cirkels die van klein naar groot steeds 1 woord bevatten, de basis van het ondernemerschap. Het gaat om de Why, de How en de What, samengevat is de kerncirkel de visie, het “waarom”. Dan volgt “hoe”, hoe doe je dat precies. En de derde cirkel staat voor “wat”, wat doe je dan. Als je in je huidige bestaan als saloneigenaar deze vragen kunt beantwoorden, dan ben je heel goed bezig. Mocht je de antwoorden nog niet hebben gevonden, dan is het goed om daar eens voor te gaan zitten. Als je het lastig vindt, mag je me altijd vragen je te helpen.

Het is noodzakelijk om een visie te hebben, om als kapitein je eigen koers te kunnen varen. Daar ben je ook je crew voor nodig, ik zie mijn team als dromendragers. Mijn droom is om mijn bedrijf breder uit te dragen, om duurzamer te ondernemen en een nieuw concept van de grond te tillen. Mijn dromendragers zijn de schakel tussen mijn klant en mijn salon, samen maken we plannen en maak ik dankbaar gebruik van hun gedachtengoed en hun ideeën. 

Zo heb ik tijdens de lockdown een junior hairstyliste aangenomen. Mijn visie is om te blijven vernieuwen en te blijven opleiden. Deze junior heeft mij al verschillende inzichten gegeven die ik nog niet had. Je kunt ook gewoon leren van een 16 jarige als je daar voor openstaat.

“Als we iets geleerd hebben uit de vorige recessie, dan is het wel dat je een tekort aan vakmensen moet voorkomen door duurzaam op te leiden”

 

Opleiden is wel noodzakelijk. Als we iets geleerd hebben uit de vorige recessie, dan is het wel dat je een tekort aan vakmensen moet voorkomen door duurzaam op te leiden. Het zou zonde zijn als door een gebrek aan visie de jeugd geen toekomstige opleidingsplek heeft. Ook de jongeren verdienen het om dromen waar te maken.

Wij kunnen als crewmembers van de B.V. Nederland ook dromendragers zijn en andere dromendragers opleiden. Ik denk dat het een harde strijd gaat worden om Nederland en onszelf uit de crisis te loodsen, maar als we samenwerken en onze krachten bundelen dan moet dat zeker goed komen. Als je positief blijft kijken naar een mooi land, een prachtig gemêleerde bevolking en -in ons geval- een fantastisch ambacht, dan gaat het ons lukken. Ik ben heel benieuwd naar jouw droom en jouw koers. Take care.

Jeannette Koops

#caretoshare

 

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print