Dat de doelgroep bij Facebook veroudert weet iedereen wel en dat jongeren er massaal afscheid van nemen is ook duidelijk zichtbaar. Daarentegen zit de groep 35 tot 60 jaar nog volop op Facebook en daardoor blijft het interessant om je focus er op te houden.

Tijdens het schuimen op Facebook kwam ik niet alleen tot deze conclusie. Ik kwam ook bij vakgerelateerde Facebookgroepen terecht. Ik heb toen mijn tijd genomen om eens te kijken en te lezen wat er nu allemaal in kappersgroepen wordt gecommuniceerd en gebeurt. Het woord ‘kappersgroep’ geeft toch aan dat je met vakgenoten onderling van gedachten kunt wisselen of om advies kunt vragen.

En naar mijn mening moet je ervan uit kunnen gaan dat als vakgenoten de moeite nemen om zich bij zo’n groep aan te melden, ze dat doen met de juiste intenties. Nou, bij de eerste de beste kappersgroep waarin ik belandde, was het één en al bagger. Ik kan me niet voorstellen dat we hier bezig zijn met professionals of geschoolde kappers, als er vragen komen als ‘hoe je een thuis-kleuring het beste kunt gebruiken' of 'wat voorpigmentatie is’.

Deze bagger gekoppeld aan het woord kapper maakt mij niet alleen misselijk, maar geeft ook aan dat er nog klootjesvolk is dat denkt dat als je een verfje kunt kopen je jezelf kapper of kapster mag noemen. Die tijd zijn we allang voorbij om dit zomaar te pikken.

Toch was er ook wat positiefs te lezen bij deze groepen en dat waren de weerwoorden van echte kappers en kapsters. En die logen er ook niet om. Mijn advies naar beheerders van deze groepen: of je gaat echt iets met ons vak doen, of je haalt het woord kapper uit je groepsnaam.

Wanneer je wel een vakgerelateerde groep aanmaakt, dan is de eerste stap een goede selectie maken i.p.v. iedere mafkees maar toevoegen om zogenaamd groot te zijn. Liever met minder en echte kappers dan … (je snapt wat ik bedoel). Aan alle lezers die dag in dag uit ons mooie vak uitoefenen, graag de oproep om je te blijven verzetten tegen de ongeschoolden in deze groepen. Jaag ze weg: kssssst!

Moest ik even kwijt.

Mark Melief 

 

 

 

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print