"Trends bestaan, maar de houdbaarheid wordt elk jaar een stuk minder. De vrijheid om op maat te creëren, blijft voor mij een pré. Maar wij -als vakidioten- hebben nou eenmaal voeding nodig om geïnspireerd te worden. Vroeger kwam iedere firma 1 of 2 keer per jaar met een collectie, waar je dan je eigen interpretatie op kon geven - die paste bij je merk en de tijd.

Nu kan het zo maar gebeuren dat er iets viral gaat op sociaal en BAM! Het wordt een trend. Met een trend bedoel ik dat de vraag groot wordt en dit voor een bepaalde periode ook zo blijft. Aan de andere kant zie je dat de focus van firma’s steeds meer gaat liggen op het geven van uitgebreide tools, waar wij dan in alle vrijheid mee kunnen werken en kunnen inspringen op dit soort trends. Op het moment van schrijven zijn de glow kleuren en de clears erg populair.

 

"Op het moment van schrijven zijn de glow kleuren en de clears erg populair"


Er bestaat ook nog iets als ‘de kapperstrend’. Dit houdt in dat wij als kapper geen genoegen meer nemen met een hapklare brok, maar dat we de kleuren op maat willen hebben en maken en vooral willen personaliseren.
De klant iets unieks geven, zorgt ervoor dat we de strijd (als die er is) met het doe-het-zelf-spul met twee vingers in onze neus gaan winnen. We klagen dan ook minder en gaan ons gewoon met het vak onderscheiden. Het bewustzijn van dit gegeven wordt steeds groter en is meer een mentaliteitstrend aan het worden.

Trends kunnen ook aangename gewoontes met zich meebrengen.
We zien de laatste jaren dat lang haar schreeuwt om kleur en wij als kleurjunks geven maar wat graag het antwoord. Gevolg is dat men al gauw openstaat voor micro veranderingen.
En dat begrip zorgt ervoor dat mensen die kleuringen een grote stap vinden, toch snel instemmen om het te proberen. Micro kleuring  houdt in dat je een detail van je coupe voorziet van een sprankeling van kleur. Nu is het nog een kappersterm, maar het zal zomaar snel een klantenterm kunnen worden. Is dit dan een trend, of meer een uitbreiding van het kappers- en klantenvocabulaire?"

Mark Melief

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print