Telkens als ik een sollicitante vraag naar waarom hij/zij het kappersvak in wilde, krijg ik vrijwel altijd het antwoord: ‘’Omdat ik graag met mensen wil werken.” En hoe waar is dat!

Na 30 jaar kappersvak kan ik zeggen dat mijn kijk op mensen nog altijd een bijzonder fijne is; ik kan lachen met mijn klanten en ook verdriet aanhoren. Met een enkeling zelfs meer diepgang in gesprekken. Hoe fijn is dat? Voor kappers onder ons die door een vervelende periode gaan, kan het werken in een kapsalon zelfs helend zijn! We worden gedwongen om niet met onze eigen problemen bezig te zijn en voordat je het weet is de dag weer voorbij. Het omgaan met mensen geeft ons zelfreflectie en tevens leren we omgaan met types die volstrekt anders in het leven staan.

Maar soms… heel soms sta ik nog steeds te kijken van bepaalde type mensen en sta ik soms versteld. Zo had ik ooit een dame die een medewerker van mij de kappersstoel koud liet föhnen omdat de zitting nog teveel warmte van de vorige klant bevatte, heb ik ooit een heer van respectabele leeftijd de deur gewezen omdat deze nogal TE veel gesteld was op een medewerkster, ben ikzelf ooit verbaal bedreigd omdat ik iemand zijn RUG niet wilde scheren en ik zo kan er nog wel een paar opnoemen. Iedere keer denk ik dan weer ‘’Hoe dan?’’, waarom doen mensen soms bij voorbaat al arrogant, negatief of boos? Vaak heeft het niet eens met ons te maken, maar komt de klant al in een negatieve stemming in onze stoel. Ook dat vergt van ons tactiek om deze klant een fijn gevoel te geven.

Maar ik moet zeggen dat zelfs deze bijzondere klanten ons vak kleuren! Ze komen nog steeds regelmatig voorbij tijdens gezellige borrels en dat moet ook kunnen. Gelukkig zijn 98% van onze klanten heerlijke mensen met mooie verhalen en genieten ze van een behandeling bij ons. Ze komen even tot rust en ontvangen hun verdiende aandacht.

Kortom, ik zie het als een zegen om iedere dag met diverse nieuwe mensen kennis te mogen maken of bestaande klanten beter te leren kennen. Ondanks dat je met sommige echt een speciale band hebt, probeer ik toch nooit een bepaalde grens over te gaan. Ze komen voor een dienst die ik ze aanbied en een zeker mate van professionaliteit van mijn kant vind ik dan niet misstaan.

Warme groet,
Petra

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print