Gisterenavond (21 februari) ging ik zoals vaak even naar het RTL Z nieuws kijken. Het nieuws van 17.30 uur om precies te zijn. Ronald Koopman, de presentator van dienst, begon met het volgende nieuws 'Een deel van de 16 miljard die ieder jaar in ons land wordt witgewassen gaat via nagelstudio’s, kappers en zonnebanksalons'. Ik blijf Ronald nog even citeren om zeker te weten dat ik de juiste teksten met jullie deel. 'Bij een deel van de ondernemers in deze branches gaat het helemaal niet om legale handel. In Noord-Brabant is de situatie zelfs zo erg, dat de gemeentes een vestigingseis/vergunning gaan invoeren.'

Het item ging als volgt verder. 'Dat er iets niet in de haak is, blijkt wel uit cijfers van het CBS. De groei van het aantal kapperszaken, schoonheidssalons en pedicures is de afgelopen 10 jaar met 68% toegenomen. Zelfs tijdens de economische crisis is het aantal blijven groeien en nu zijn er in totaal bijna 60.000.' (58.580 om exact te zijn.)
Verder zei Ronald: 'Een branche kan natuurlijk flink groeien als er ook een flinke groei is van de vraag, maar dat is niet het geval. Het CBS heeft geconstateerd dat wij tijdens de economische crisis minder naar de kapper gingen. Sinds 2 jaar herstelt de branche zich, maar de totale omzet van de kappers en de schoonheidssalons ligt nu ongeveer op hetzelfde niveau als 10 jaar geleden. Dat steekt nogal af tegen de explosieve groei van het aantal vestigingen.'

Per vestiging zou de omzet en winst dus flink gekrompen moeten zijn, met als logisch gevolg meer faillissementen. Maar volgens het faillissementregister zijn daarvoor geen aanwijzingen. 'Het lijkt er dus op dat velen in de branche een ander businessmodel hebben en Justitie vermoedt dat een aantal ondernemers zich schuldig maakt aan witwaspraktijken. De kapperszaak is niet meer dan een dekmantel,' aldus Ronald Koopman van RTLZ.

Dit is wat mij betreft het belangrijkste gedeelte van het besproken onderdeel uit het RTL Z nieuws. Ik ben ontzettend geschrokken dat ons prachtige vak zo in het nieuws komt. Tegelijkertijd ben ik ook niet naïef. Natuurlijk gebeuren dit soort zaken en echt niet alleen in de beauty branche. 

Toch was ik ook wel positief geraakt door het nieuws dat er in Brabant gewerkt wordt aan vestigingseisen en een vestigingsvergunning. Eindelijk!
Na 10 jaar in het bestuur van de ANKO te hebben gezeten, zie ik nu dat de enorme inzet zijn vruchten begint af te werpen. Vestigingsbeleid staat hoog op de ANKO agenda. Dat was en is eigenlijk nooit anders geweest. Alleen is het een moeilijk dossier, omdat gemeentes autonoom werken. De keuze wel of niet mee te gaan in het beleid van de ANKO ligt geheel bij de gemeente.

In Brabant schijnt het nu opgepakt te worden. Deels door de omstandigheden zoals in het nieuws is gemeld, maar ook door de inzet van de ANKO. Hopelijk volgen vele gemeenten het voorbeeld, zodat er voorkomen kan worden dat de kappersbranche wederom op een negatieve manier in het nieuws komt. Daar is deze branche te mooi voor en mij persoonlijk te dierbaar.

Kijk voor het hele nieuwsitem RTL Z nieuws van 17.30 uur van 21 februari terug.

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print