“Afgelopen week werden we opgeschrikt door afgrijselijk nieuws. Coos de Joode is overleden! Coos, één van de vooraanstaande namen in de branche. Een gitzwarte dag die de kappersbranche op zijn grondvesten deed schudden.

Coos en ik kennen elkaar al zeker 40 jaar. Wij hebben samen veel gereisd om evenementen en beurzen in het buitenland te bezoeken. Vaak ook samen met Andy Uffels. Coos, een oud-wedstrijdwerker die na zijn wedstrijden voor diverse toeleveranciers presentaties en cursussen gaf. Altijd inspirerend en met een duidelijke uitleg. Ook was Coos succesvol als ondernemer. Met een aantal Coos de Joode Hairfashion team salons heeft hij van zijn naam een merk gebouwd. Erg knap.

Naast zijn passie voor het kappersvak was Coos ook gek van voetbal. Ik kan me nog herinneren dat Coos, Andy en ik tijdens de finale van Nederland tegen de Sovjet-Unie in 1988 in Manchester waren voor een beurs. Maar de finale mochten wij uiteraard niet missen. In een kroegje hebben wij gekeken en Coos had een hele koffer vol met oranje attributen meegenomen en die kregen wij om. Geen discussie, wij waren Nederlanders en dat moesten ze in de kroeg weten ook. In vol ornaat en tussen de Engelsen hebben wij Nederland naar de overwinning geschreeuwd. Dikke tranen van emotie toen het Nederlands elftal Europees kampioen werd.

Naast dat Coos een van de kappers is geweest die heeft geholpen om de kappersbranche groter en bekender te maken, is hij op latere leeftijd gaan fotograferen. Dat heeft hij zeer verdienstelijk gedaan. Er zijn weinig evenementen geweest waar Coos niet bij aanwezig was om een en ander vast te leggen. Dit altijd met een big smile, want Coos vond het heerlijk om tussen collega’s te bewegen. Ook als ik hem belde voor een reportage van een presentatie, cursus of Experts in Business zei hij steevast: ‘Stuur even een WhatsApp, dan kijk ik even of ik kan’. Maar Coos was er altijd. Gewoon omdat dit goed was voor de kappersbranche.

Het is triest om te weten dat een van de grondleggers van de kappersbranche, zoals die nu is, er niet meer is. Ik heb Coos 19 februari voor het laatst gezien tijdens een presentatie. Hij vertelde dat hij gezondheidsproblemen had, maar dat het niet bedreigend was en dat ik me geen zorgen hoefde te maken. Typisch Coos: maak je niet druk om mij. Helaas is de werkelijkheid anders. Coos is niet meer onder ons en dat is een enorm gemis. Niet alleen voor de kappersbranche, maar ook voor de nabestaanden.

Het enige wat wij kunnen doen om de pijn enigszins te verzachten, is aan de mooie en warme momenten met Coos denken. Tegelijkertijd weet ik dat het niet zomaar zal lukken.

Dank je wel Coos voor alles wat je de kappersbranche hebt gegeven. En persoonlijk wil ik je bedanken dat ik je heb gekend. Ik wens iedereen heel veel sterkte bij het verwerken van dit enorme verlies.”

Richard Koffijberg

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print