Het gebeurt ons allemaal: Je komt ergens binnen en je voelt de onzekerheid van je kruin tot je tenen. Het liefst draai je je om en verlaat je de ruimte. Maar waarom? Het ligt niet aan je uiterlijk. Je haar zit goed en op je kleding is werkelijk niets aan te merken. Toch overvalt het je. Wellicht zijn er mensen waar je erg tegenop kijkt of je kent helemaal niemand. Het gevoel van alleen op de wereld. Toch krijg je maar een keer de kans om een eerste, onvergetelijke indruk te maken. Onvergetelijk in de breedste zin van het woord. Het kan natuurlijk uitmuntend - maar ook uitermate slecht zijn. Wat zit er in de eerste indruk verscholen?

Om te beginnen je houding of te wel non-verbale communicatie. Zonder dat je wat hebt gezegd hebben mensen vaak al een mening over je gevormd. Dat zit gewoon in ons. Kom je open of gesloten over? Met een big smile of klein en nietig? Het heeft allemaal te maken met je karakter. Sommige mensen komen niet binnen maar op!! Anderen zoeken het liefst gelijk de luwte op, om zo min mogelijk op te vallen.

Er bestaat geen goed of fout, wij zijn ten slotte niet allemaal hetzelfde. Maar in beide voorbeelden vinden mensen iets van je, wees daar zeker van. Uiteindelijk wordt er ook van je verwacht dat je iets zegt. Verbaal indruk maken kent ook vele kanten. Spreek je op luide toon of juist heel zacht. In het eerste geval heb je bijna altijd te maken met een extravert persoon. Als iemand een zachte manier van praten heeft, is dit vaak een introvert persoon. Het is belangrijk dat je over jezelf weet waar je kracht en voorkeur ligt.

Wat is onzekerheid?
Onzekerheid is een bekend psychisch fenomeen. Iedereen heeft er wel eens last van. Als je je onzeker voelt, ga je twijfelen aan je zelfbeeld. Je gaat twijfelen aan wat je kunt of aan je eigenwaarde. Onzekerheid kan zich op veel gebieden voordoen. Ook binnen je relatie kun je onzeker zijn. Onzekerheid belemmert ons allemaal van tijd tot tijd. Met minder onzekerheid wordt je leven makkelijker en leuker. Dus? Tijd om je onzekerheid aan te pakken. Maar hoe?

Om te beginnen is het raadzaam om een communicatiestijlentest te maken. Deze test geeft inzicht over de manier waarop je communiceert. Ben je introvert of extravert? Communiceer je vanuit denken of voelen? De uitkomst van deze test wordt in 4 kleuren aangegeven. Rood, geel, groen en blauw.

Rood staat voor dominantie, geel voor invloed, groen voor sociaal en blauw voor conformiteit oftewel controle. Er is nooit een persoon die maar één kleur heeft. De uitkomst bestaat altijd uit diverse kleuren, maar meestal zijn er één of twee leidend.

Maar kleur heeft ook te maken met je presentatie. Draag je de goede kleuren, dan voelt dit ook goed en ben je zelfverzekerd. Dus als de kleur vanuit communicatie duidelijk is, dan is het van grote meerwaarde als ook de kleur van de kleding, haar en make-up met elkaar in balans is. Ik ben al jaren gedrags- en communicatieconsultant. Kan de uitkomst van de testen koppelen aan de personen die ik voor mij heb, maar ik heb veel minder verstand van kleur in kleding en make-up. Met haarkleuren kom ik een eind, maar de combinatie tussen haar, kleding en make-up is een specialisatie. Daar haak ik af.

Een aantal maanden geleden ontmoette ik Judith de Ridder van Colour Lab. Judith weet ongekend veel van en over kleur. Een echte vakvrouw. Toen wij elkaar meerdere malen hebben gesproken, ontstond het idee om onze talenten te bundelen. Daar is een unieke cursus uit voort gekomen die op 9 april aanstaande gaat plaatsvinden. De inhoud van deze cursus gaat over hoe je kleuren kan combineren met communicatie en presentatie. Daarom heet de cursus “Herken je kleur”. Iedere deelnemer maakt op 9 april een communicatiestijlentest. De uitkomst van deze test wordt met iedereen individueel besproken. Dan hebben wij het over communicatie en dat deel neem ik voor mijn rekening.

Wat zegt Judith over haar aandeel van deze cursus?
"Ik ga het vooral hebben over communicatie met kleur. Een kleur kan je goed staan, maar welke boodschap zend je ermee uit? Een stukje kleurpsychologie en verdieping. Minstens zo belangrijk als kleur is het gebruik van contrasten: dit bepaalt hoe krachtig je uitstraling is. Uiteraard is er ook ruimte voor persoonlijke adviezen en tips. Zodat je je kunt presenteren op een manier die past bij je uiterlijke én persoonlijke kenmerken." 

Eigenlijk zou deze cursus in de opleiding moeten zitten of wellicht nog eerder, op de middelbare school. Mensen weten dan veel meer over zichzelf en krijgen daardoor een veel beter zelfbeeld.

Mocht je geïnteresseerd zijn in de cursus “Herken je kleur” ga dan naar:

http://www.business-factory.nl/programmas-en-seminars/herken-je-kleur/

http://www.colourlab.nl/trainingen/herken-kleur-richard-koffijberg/

Er zijn slecht 10 plaatsen voor deze cursus beschikbaar.

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print