Op het moment dat ik deze blog schrijf, ben ik bezig met mijn educatieprogramma voor de Business Factory 2017. Altijd een mooie, maar ook spannende periode. Zijn de cursussen actueel, vernieuwend en voldoen zij aan de tijdgeest? Tot nu toe mag de Business Factory niet klagen over belangstelling, dus ik mag aannemen dat de koers goed is. Maar dit terzijde.

Voordat ik echt invulling kan geven aan mijn inspiratie en ideeën, heb ik een periode van oriëntatie en studie nodig. Dit betekent veel lezen, zaken uitzoeken of collega’s volgen. Deze leermomenten vind ik geweldig en ik maak daar dan ook met veel plezier tijd voor vrij. Als dan eenmaal de contouren staan, ga ik de details invullen. Ook hier wordt goed over nagedacht. Doordat ik op veel congressen aanwezig ben - soms als deelnemer, maar ook vaak als gastspreker - zie en hoor ik ook andere referenten. Ook daar pik ik een graantje van mee. Hopelijk is dit andersom precies zo en kunnen wij ook veel van elkaar lezen.

Overlopen van energie
Wat opvalt is dat mensen die trainingen verzorgen altijd geïnteresseerd zijn in hoe snel zaken zich ontwikkelen. Iedereen wil voor in de bus zitten en het liefst achter het stuur. Zoveel mogelijk invloed hebben op de zaken waar je invloed op kúnt hebben. Die drang is erg sterk. En terecht. Als je voor een groep collega’s mag staan, dan ben je ook verplicht om het beste van jezelf te geven. Althans, zo voel ik dat. Goed voorbereid zijn, weten voor wie je spreekt en vooral welke informatie belangrijk is, zodat iedere deelnemer gemotiveerd en geïnspireerd naar huis gaat. Het liefst wil ik dat deelnemers dezelfde avond al aan de slag gaan omdat zij overlopen van energie.

Laatst was ik uitgenodigd bij een presentatie van Marc Lammers, de ‘oude’ hockeycoach. Tijdens zijn referaat voor een groot concern sprak hij over het motiveren van teams. Er is namelijk geen verschil tussen het bedrijfsleven en de sport. Of je trainer bent, dirigent van een orkest, ondernemer of directeur, je zult met elkaar een cultuur moeten maken waarin teams zichzelf motiveren. Een van de tools om dit te bereiken is dat mensen de gelegenheid krijgen zich te ontwikkelen. Er heerst altijd een lichte zucht van “Ach, het gaat al jaren goed”. “Waarom verbeteren?” Goed is de grootste vijand van perfect. En de omgeving eist perfectie. Er verandert veel en dat gaat ook nog eens razendsnel. Nieuwe concurrenten komen en gaan, andere samenwerkingsvormen dienen zich aan en de digitalisering neemt toe. 

Waar zijn verbeteringen te behalen?
Waarom denk je dat topsporters elke dag trainen? Om nóg beter te worden. Dafne Schippers traint keihard omdat zij weet dat haar concurrenten dit ook doen. En daarbij draait het voor haar om materialen verbeteren, goede voeding en moet ze leven volgens een strak schema. Als zij zou denken dat het goed gaat, dan wordt zij letterlijk voorbij gerend. 

Misschien is deze blog wel een appel om voor 2017 samen met je team een educatieplan te maken. Om eens goed te kijken of en waar er nog verbeteringen te behalen zijn. Vergeet daarbij ook niet kritisch naar jezelf te kijken. Wat kun je meer doen dan in 2016 zodat je in 2017 (weer)  kampioen wordt? Want echte kampioenen blijven altijd trainen! 

Richard Koffijberg

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print