Ik geef het toe: IK BEN VERSLAAFD. De 3 belangrijke zaken waar ik verslaafd aan ben zijn: 1. mijn gezin/familie, 2. de kappersbranche en 3. sporten. 

 

Wat is de definitie van verslaving? Wikipedia zegt hierover het volgende: ”Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten”. Herkenbaar? Voor mij zeker. Natuurlijk geldt dit voor mijn gezin/familie. Ik mag hopen dat dit bij jou niet anders is, maar laat ik het hebben over de kappersbranche en het sporten. Hier zijn, wat mij betreft, duidelijke paralellen te trekken.


De kappersbranche heeft mij zoveel gegeven aan ontwikkeling, waardering en geestelijke rijkdom. Zeer verslavend! Voor sporten geldt voor mij hetzelfde. De constante uitdaging van het presenteren en het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke conditie. Johan Cruijff heeft ooit gezegd dat succes uit 3 elementen bestaat: talent, karakter en discipline. Hier is een parallel met het ondernemerschap te trekken.

 

Ik sport bijna elke dag. Gewoon omdat ik het heerlijk vind om te presteren. Tuurlijk heb ik niet altijd zin, maar ik verzaak zelden. Dit valt wat mij betreft onder karakter en discipline. Als ondernemer ben je ook niet iedere dag een 10. Je ziet weleens tegen de dag op, maar als je doorzet en de dingen positief benadert dan heb je het aan het eind van de dag geflikt. Dat geeft een enorme voldoening. Eigenlijk geen zin, maar het toch doen en tot een goed einde brengen met als ultieme beloning: 'voldoening'.

Het constant verleggen van grenzen heeft alles te maken met karakter en discipline. Ondernemerschap en sport gaan hand in hand. Dit vind ik fascinerend. Maar Cruijff heeft het toch ook over talent gehad? Zeker. Maar toen bleek dat ik niet genoeg talent had om voetballer te worden, had ik het karakter om afscheid te nemen van mijn droom en me vol te storten op het kappersvak. Met dezelfde passie en overtuiging.

 

"Ondernemerschap en sport gaan hand in hand"

 

Wellicht dat ik daar meer talent voor had, maar zeker met mijn karakter en discipline heb ik de uitdagingen constant opgezocht. Dat vind ik terug in mijn sport. Onze jongste dochter Mandy is personal trainer en heeft mij de fijne kneepjes van de sport geleerd. Zij heeft mij geleerd dat goede techniek bij de uitvoering van de oefening belangrijker is dan hoeveel gewicht je kunt tillen. Conditioneel sterker worden en uithoudingsvermogen zijn zaken die trainbaar zijn. Allemaal vergelijkbaar met het ondernemerschap en leidinggeven.

 

Waar ik ontzettend trots op ben, is het feit dat ik Mandy help met het geven van (groeps)lessen. Samen haar bedrijf 'Shape your body' uitbouwen en op de kaart zetten. 

Ik kan het gewoon niet laten. Mensen trainen en helpen te ontwikkelen. Misschien ben ik daar ook wel verslaafd aan?

Richard Koffijberg

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print