In mijn laatste blog ‘Een echte kampioen blijft altijd trainen’ heb ik sport en leiderschap met elkaar verbonden. Ik heb veel positieve reacties op deze blog gekregen. Zo ook van Hans Beers, een zeer gewaardeerde collega. Hoe kan ik Hans omschrijven? Hans is zeer kritisch en recht voor zijn raap. Maakt dit hem bijzonder? Nee, dat niet direct. Maar waar ik Hans bijzonder om waardeer, is vanwege het feit dat hij op zijn 48e besloot om kapper te worden. Daar heeft hij hard voor moeten werken. Hij moest overwinningen behalen op zichzelf en duidelijke keuzes maken. Na zijn opleiding had Hans het gevoel dat er (nog) meer was en is een halfjaar lang twee dagen per week bij B Academy een cursus gaan volgen. Daarna nog even langs bij Sassoon voor de een extra boost. Door zijn karakter en discipline is Hans zover gekomen dat hij trainingen geeft voor Wella.

Droom
Bij zijn reactie op mijn vorige blog eindigde Hans met de opmerking dat ik sport en leiderschap met elkaar vergelijk en verbindt. Niet zo gek in mijn geval. Als jong ventje was het mijn droom om profvoetballer te worden. In die tijd was er naast de Eredivisie ook de Eerste en Tweede divisie. Veel voetballers waar ik mee heb gespeeld in de vertegenwoordigende elftallen, hebben de keuze gemaakt om semiprof te worden. Dat kon in die tijd. Maar mijn doel was om in de Eredivisie te spelen en wel bij Ajax om precies te zijn. Ik had het karakter en de discipline, maar onvoldoende talent voor mijn droom ‘Ajax’.

Toch nog even terug naar Hans. Bij zijn laatste zin uit zijn positieve reactie verwees hij naar het boek van Johan Cruijff over leiderschap ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’. Dit boek is uitgegeven in 2004 en het staat bij mij in de boekenkast. Ik heb er nog even doorheen gebladerd, want ik kan mij herinneren dat ik veel had opgestoken van de visie van Cruijff. Ik wil graag een paar opmerkelijke passages uit dit boek met jullie delen, passages die mij bijzonder aanspreken. Het is persoonlijk, maar door de simpelheid briljant. Cruijff schrijft “Als je geen doel hebt, kun je niet scoren”. Hij voegt naar nog aan toe: “Ik heb een verschrikkelijke hekel aan iemand die beweegt, maar niet weet waar naartoe”. Uit ervaring kan ik jullie zeggen dat veel ondernemers moeite hebben met het formuleren van hun doelen. “Wat wil ik en wanneer heb ik mijn doel(punt) gescoord?”

Je hoeft het niet alleen te doen
Wat te denken van deze?  “Door beter te doen waar je goed in bent of kunt zijn, verleg je je grenzen en geniet je steeds van nieuwe ontdekkingen. Je krijgt zelfvertrouwen door succesvolle ervaringen”. Het is inderdaad de taak van een leider om het team(lid) in haar kracht te zetten. De laatste gaat over nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Cruijff: “Het recept is simpel, de leider legt zijn brainwaves of hersenschimmen voor en maakt een schets voor de gezamenlijke visie. Het team krijgt daarna de ruimte om die schets in te kleuren, ook met hun eigen ideeën. Dan springen de vonken alle kanten op en als de leider zijn eigen verhaal terughoort, is het een levend verhaal: het verhaal van iedereen”. Hiermee zegt Cruijff dat je het niet alleen hoeft te doen. Je zou het niet eens moeten willen. Gebruik de talenten die je in het team hebt voor een gedragen uitvoering. Zo bouw je aan een goede cultuur. Cultuur is de manier waarop je met elkaar dingen doet. 

Dus wat heb je nodig om een succesvolle leider te zijn? Karakter, discipline en talent. Talent heb je of dat heb je niet, maar het vergt altijd onderhoud. Je zult moeten blijven trainen zoals alle kampioenen doen. Karakter gaat over innerlijke zaken. Ben je een teamspeler, hoe ga je om met kritiek, kun je tegen je verlies, etc? Discipline gaat over het nakomen van je afspraken, betrouwbaarheid en altijd en onvoorwaardelijk op tijd zijn. Een citaat uit zijn boek die mij op het lijf is geschreven (ik heb namelijk de ziekte van EARLY. Ik ben altijd te vroeg op mijn afspraken): “Het is heel simpel: Als je ergens niet op tijd bent, dan ben je te vroeg of te laat vertrokken.” 

Ik kan jullie aanraden om dit tijdloze boek te lezen. Het is nog steeds actueel omdat het over visie, inzicht, samenwerking en leiderschap gaat. Leiderschap en sport gaan hand in hand, maar… “je gaat het pas zien als je het doorhebt”.

Richard Koffijberg

 

 

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print