Een aantal jaren geleden las ik een zeer interessant en inspirerend boek getiteld ‘Rijke pa arme pa’. Soms kom je boeken tegen die je van het begin tot het einde blijven boeien en je een andere kijk op zaken kan geven. Dit is er zo een.

Ik zal in het kort de inhoud van dit boek met jullie delen. Het boek gaat terug naar de schoolbanken van 2 jongens in de leeftijd tussen 8 en 10 jaar. Deze jongens zitten bij elkaar in de klas en zijn vriendjes. Een van de vaders van deze jongens is leraar en de andere vader is ondernemer. Allebei de vaders staan aan het begin van hun carrière. De leraar verdient een goede boterham met een vast inkomen per maand en de ondernemer heeft een inkomen uit de handel die hij voert. Een zeer onzeker bestaan. Het boek volgt zowel de vriendjes als de vaders. Overigens speelt dit verhaal zich af in Amerika en is waar gebeurd.

Naar gelang de tijd vordert, wordt de leraar professor aan de Universiteit en gaat dus meer verdienen. De ondernemer doet het ook zeer goed en heeft daardoor ook meer inkomen. De leraar/professor ging van zijn hogere salaris meer uitgeven. Hij kocht een groter huis, een mooiere en duurdere auto en ging vaker met vakantie. De ondernemer had een bepaald bedrag per maand nodig om van te leven maar verhoogde dit bedrag niet. Dus de hogere omzet die hij met zijn onderneming(en) behaalde, investeerde hij in andere ondernemingen waaronder vastgoed.

Dus voor alle duidelijkheid: de professor ging meer verdienen en gaf meer uit aan luxe, waardoor zijn vrij besteedbare inkomen niet toenam. Even uitleggen. Vrij besteedbaar inkomen is het geld dat je overhoudt na aftrek van de kosten die je hebt. Als je een hoger inkomen hebt maar de kosten nemen navenant toe, dan word je niet rijker.

De ondernemer deed dit echter niet. Zijn inkomen nam toe, alleen zijn uitgaven bleven gelijk. Dus hoe meer hij verdiende, des te rijker hij werd. Zijn vrij besteedbare inkomen ging in beleggingen, vastgoed en het uitbouwen van zijn, inmiddels, imperium. Beide gezinnen hebben een uitstekend leven gehad, maar de kern van dit boek is: als men meer gaat verdienen heeft men sterk de neiging om meer uit te geven en niet te investeren. De ondernemer kon, doordat hij privé niet meer ging uitgeven en voor zichzelf financiele ruimte had gecreëerd, alle interessante projecten aankopen die op zijn pad kwamen en is in een korte tijd ongelooflijk rijk geworden.

Volgens mij zou iedere middelbare scholier dit boek moeten lezen. Het geeft een totaal andere kijk op hoe je met geld/inkomen kunt omgaan.

Richard Koffijberg

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print