Volg jij de discussie ook over de pensioenen in Nederland? Vind je het onderwerp interessant of irritant? Richard Koffijberg vindt het allebei. In zijn nieuwe blog legt hij uit waarom.

“Volg jij de discussie ook over de pensioenen in Nederland? Vind je het onderwerp interessant of irritant? Persoonlijk vind ik het allebei. Dit vraagt om uitleg.

Ik volg de discussie over de pensioenfondsen op de voet. Heeft ook te maken met mijn ANKO-achtergrond. Maar naast de pensioenen wil ik ook nog een ander - onbegrijpelijk - onderwerp bespreken en aan het eind van deze blog met elkaar in verband brengen.

Eerst de pensioendiscussie. Pensioen is uitgesteld loon. Maandelijks wordt er een percentage van het salaris ingehouden en in de pensioenpot van een pensioenfonds gestort. (Het totale vermogen van de pensioenfondsen in Nederland is 1400 miljard euro). Je hebt overigens geen enkele inspraak in welk fonds jouw deel wordt gestort, wat op zich raar is want het is geld waar je zelf voor gewerkt hebt.

Op dit moment gaat de discussie over of er gekort moet worden op de pensioenuitkeringen. Een van de redenen is dat het laatste kwartaal van 2018 desastreus was op de beurs, waardoor de beleggingen ondermaats hebben gepresteerd. Ook de levensverwachting stijgt, en de rente is laag. Dit zijn een paar elementen die beslissend zijn voor het resultaat en uiteindelijk bepalen wat de uitkering zal zijn.

Zoals het er nu naar uitziet zullen de pensioenuitkeringen worden gekort, omdat de dekkingsgraad onvoldoende is.

Zoals beloofd nu mijn andere onderwerp: de vermogensrendementsheffing. Tot 2017 prikte de Belastingdienst je rendement op vermogen op 4%, ook in een periode waarin de spaarrente daalde en 4% op een spaarrekening niet realistisch was. Van dit veronderstelde rendement op vermogen, moest je 1,2% vermogensrendementsheffing betalen. Zelfs die 1,2% was in veel gevallen hoger dan wat je op een spaarrekening ontving. Dit betekent dus dat je inteert op je vermogen. Je betaalt meer aan de belastingdienst, dan je aan rendement op je vermogen krijgt.

Voor 2018 zijn de tarieven iets aangepast, maar als je een behoorlijk vermogen hebt ga je er flink op achteruit. Neem ook mee dat je bij sommige banken op dit moment geen of zelfs een negatieve rente op je spaar- of zakelijke rekening ontvangt. Je betaalt dus om je geld bij hen te mogen stallen.

Nu breng ik deze twee onderwerpen samen. De belastingdienst verwacht dat je als particuliere belegger een rendement van minimaal 4% realiseert. Of je dit haalt of niet, is jouw probleem. Je betaalt altijd 4% aan vermogensheffing.

Nu terug naar de pensioenfondsen. Zij hebben duidelijk geen 4% rendement gehaald, anders hoeven ze niet met kortingen op de pensioenen te dreigen. Dat is toch raar!!!! Wij worden geacht minimaal 4% rendement te maken, maar als de pensioenfondsen dit niet halen verleggen zij het probleem naar de uitkeringsgerechtigde. Terwijl de pensioenfondsen worden beheerd door professionals. Ook zij konden dus geen 4% rendement halen.

Het lijkt mij wel zo eerlijk om de rendementen met elkaar in lijn te brengen. Nu ben je dus 2 keer de klos! Ik besef me dat dit maar een beknopte uitleg is van de pensioen- en de vermogensheffing problematiek, maar ik wilde toch graag mijn blog hieraan wijden.”

Richard Koffijberg

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print