Vorige week kreeg ik een telefoontje van iemand die via via mijn telefoonnummer had gekregen. De beller is auteur en op dit moment doet hij onderzoek naar de intrinsieke motivatie van mensen die leidt tot succes. Hij is voornemens daar een boek over te schrijven. Hij vroeg me of ik bereid zou zijn om mee te werken aan dit onderzoek. Zijn verwachting is dat dit met twee of drie sessies van ongeveer drie uur per sessie wel moet lukken.  

"Even los van de tijdsinvestering wil ik er eerst even over nadenken of ik het onderwerp 'succes' op mij van toepassing vind", luidde mijn antwoord. Ik moet bekennen dat ik mij nog nooit heb verdiept in 'succes' en of ik het belangrijk genoeg vind om er tijd in te stoppen. Kijk, succes is natuurlijk niet onbelangrijk, maar dat gaat altijd over iets dat je hebt gedaan/gepresteerd. Over geschiedenis dus. Mijn focus is altijd gericht op de toekomst, dus op wat je GAAT doen. Dat heeft mij persoonlijk altijd gedreven.

Wat ik van succes weet, is dat het vergankelijk is. Kijk bijvoorbeeld naar Frank de Boer als trainer van Ajax. Bezorgde Ajax vier keer achter elkaar het kampioenschap van Nederland. Werd vervolgens trainer bij Internazionale uit de serie A in Italië. Wegens tegenvallende resultaten stond hij alweer na een kleine drie maanden op straat. Zou Frank het trainersvak in drie maanden tijd verleerd zijn? Ik denk dat succes een rekbaar begrip is. Ik heb toch maar eens even gegoogeld en gekeken wat er over succes te vinden is. Dit is wat ik vond:

www.carrieretijgers.nl:
Succes staat in onze westerse maatschappij gelijk aan het aanzien dat iemand maatschappelijk geniet, aan financiële en materiële rijkdom.

Definitie van succes
Van Dale omschrijft succes als ‘goede afloop, uitkomt of uitslag’ en ‘iets dat goed afloopt’. Succes is de mate waarin je in staat bent de doelen te verwezenlijken die je jezelf stelt. En dat kunnen grote en kleine doelen zijn en die hoeven niets te maken te hebben met het vergaren van geld, roem of status. Succes is dus een heel persoonlijk en relatief begrip. Dit is heel logisch, want ieder mens is uniek en heeft zijn eigen dromen, levensverhaal, kwaliteiten en zwakke punten.

Mijn ervaring is dat succes je ook moet worden gegund door de omgeving waarin je acteert. Of dat ook zo is hangt af van hoe je in het leven staat. Een arrogante houding of verhevenheid boven anderen stoot af en zal worden veroordeeld.

Omdat ik nooit bewust met het fenomeen succes bezig ben geweest en ik het niet belangrijk genoeg vind om er tijd in te stoppen, laat ik deze uitnodiging aan mij voorbij gaan. De uren die ik bespaar besteed ik liever aan het maken van programma's voor de Business Factory die helpen onze kappersbranche verder te ontwikkelen. Of ik daar succesvol in ben laat ik aan anderen.

Richard Koffijberg

 

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print