"Onlangs kwam ik een zeer interessant artikel tegen waarvan ik de inhoud graag met jullie wil delen. Het artikel ging over artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) en robotica (robotisering). Deze onderwerpen hebben constant mijn aandacht. Vandaar dit artikel.

Een van de programma’s van de Business Factory heet 'The future starts today'. Tijdens deze presentatie gaat het onder andere over de toekomst van ondernemen. Denk richting 2025. Als je zover vooruitdenkt, kun je niet om kunstmatige intelligentie en robotisering heen.  Een citaat uit het artikel:

"We leven in een interessante en tegelijkertijd verwarrende tijd. Nieuwe gadgets duiken om de haverklap op. Slimme lantaarnpalen, spraak gestuurde assistenten, face swap apps... noem maar op. Het wordt allemaal gedreven door intelligente technologieën zoals artificial intelligence, internet of things, big data of robotica. De gemiddelde Nederlander is wel bekend met de termen. Ook op politiek gebied wordt er de nodige aandacht aan besteed. Zo trekt het kabinet de komende jaren maar liefst een miljard euro uit voor de ontwikkeling van artificial intelligence."

De vraag die ons bezighoudt is: zijn we blij met deze ontwikkelingen of hebben wij angst voor het feit dat AI en/of robots ons leven gaan overnemen? Een onderdeel van AI is het Internet of Things (IoT). Bij IoT worden apparaten aangesloten op het internet, zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Een voorbeeld hiervan is een tandenborstel die via een app op je smartphone aangeeft of je goed hebt gepoetst en die aangeeft dat je naar de tandarts moet omdat je een gaatje in je kies hebt. Een ander voorbeeld is de intelligente koelkast. Deze checkt of de producten in de koelkast niet over datum zijn, geeft elke dag recepten met de ingrediënten die in de koelkast zitten of vult de producten aan als deze op zijn, gewoon door deze te bestellen bij (bijvoorbeeld) Albert Heijn of Picnic die de producten vervolgens weer bij je thuis afleveren. Gemak dient de mens! Maar schuilt daarin niet het gevaar? Gaan wij ons denken meer en meer uitbesteden aan technologieën? 

Er zijn prachtige films over gemaakt. Denk aan The Matrix en Ex Machina. Ook heb ik tijdens mijn presentaties over de toekomst gesproken over Healthcare. Wij willen allemaal gezond ouder worden. Dat staat vast. Daar kan AI en IoT ons enorm bij helpen. Suikerpatiënten die via de app op de hoogte worden gehouden wanneer ze een bepaalde hoeveelheid insuline moeten toedienen. Het is toch fantastisch dat deze mogelijkheden er zijn of gaan komen.
De andere kant van de medaille is dat je niet meer anoniem door het leven gaat. Sommige mensen vinden dat afschuwelijk en beroepen zich op de Privacy Wet, die niet altijd even goed wordt gehanteerd. Volkomen logisch als je niet van de voordelen gebruik wilt maken van AI. Maar ik vrees dat er geen ontkomen meer aan is.

Zelf probeer ik zoveel mogelijk gebruik te maken van de dingen die mij helpen om gelukkig en gezond te leven. Ik volg de ontwikkelingen, ook al gaan deze razendsnel. Dan stomp je niet af en word je niet afhankelijk van AI, omdat je weet wat voor innovaties er zijn of gaan komen. Ook voor onze kappersbranche zullen er in de toekomst zaken gaan veranderen. Dat maakt ondernemen zo uitdagend. Het gaat ten slotte niet meer om de Survival of the Fittest maar over de Smartest. Maak gebruik van de technologie.

Voor degene die het hele artikel willen lezen: www.bctsoftware.com

Richard Koffijberg 

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print