Dinsdag verlengde het kabinet de maatregelen zeker tot 29 april. Het was te verwachten. Hopelijk kunnen wij na 29 april weer onze deuren openen. Let's keep our fingers crossed.
Hoe zal de wereld er na de coronacrisis uitzien? Op het moment dat ik dit schrijf is er geen zinnig woord over te zeggen. Er is een bulldozer door de wereld heen gereden en die heeft de gezondheid en de economie platgewalst. Volgens mij is het nog nooit eerder voorgekomen dat er een crisis is, waarin beide zaken hand in hand gaan en waarin de wereld zo hard werd getroffen.

Ik ben afgelopen weken dagelijks gebeld door collega’s die mij vroegen wat er moet gebeuren. Ook heb ik diverse toeleveranciers en redacteuren van bladen gesproken. Helaas heb ik het juiste antwoord ook niet, hooguit adviezen. Toch signaleer ik zaken die mij ook vrolijk stemmen. De saamhorigheid die Nederlanders ten toon spreiden heeft een positief effect op mensen. Hopelijk zet deze trend ook voort nadat de crisis is opgelost. Voordat de coronacrisis de wereld trof, vond ik dat er een hoog “Ik” gehalte onder de mensen was. Een hoop mensen waren bezig met zichzelf en hadden het heel druk. Ook ging het vaak over de vraag “what’s in it for me?” Oftewel “(hoeveel) word ik er wijzer van?"

Op zich is dit niet vreemd als de economie hoogtij viert. Maar in crisistijd veranderen dingen. Mensen helpen elkaar en hebben elkaar nodig. Dat leidt naar “wij”denken. Prachtige initiatieven zijn er ontstaan. Van het brengen van maaltijden naar zieken- en verzorgingshuizen tot het uitdelen van bloemen aan degenen die het zo hard nodig hebben. Prachtig, toch?


Toch vielen mij ook een paar zaken op die niet in dit geschetste beeld passen. Neem de Action. Zij hebben afgelopen jaren aan de aandeelhouders in totaal 2,8 miljard euro dividend uitgekeerd. Maar zij verhogen doodleuk de betalingstermijn voor leveranciers van 30 dagen naar 3 maanden. Dat is heel onbehoorlijk, en niet alleen in deze tijd want dat betekent dat leveranciers hun facturen niet kunnen betalen en wellicht failliet zullen gaan. Of deze: De Bijenkorf verlengt de betalingstermijn met 60 dagen. Ongehoord!


Dit lijkt toch weer op “Ik” denken. Hopelijk worden deze beslissingen teruggedraaid zodat ook de kleinere leveranciers in leven kunnen blijven. In mijn vorige blogs het ik o.a. geschreven dat mijn advies is om te blijven communiceren met het team. Ook als zij thuis zitten. Leg goed uit in welke situatie ondernemers zitten, dat het een zware tijd zal worden en dat overleven geen garantie is.

Waarom zeg ik dit? In mei/juni wordt er vakantiegeld uitbetaald. Waarschijnlijk zal een deel van het vakantiegeld ook worden gecompenseerd door de overheid, maar dat zal nog moeten blijken. Naar de bank gaan voor extra krediet is niet op voorhand succesvol en zeker niet goedkoop. Afsluitprovisie plus te betalen rente komt zomaar op 8%-9% aan extra kosten. Wellicht dat het team flexibel wil zijn en gespreide betalingen van het vakantiegeld/dagen kan accepteren. Is voor de ondernemer vele malen goedkoper en zo wordt de overlevingskans vergroot. Wij moeten het samen doen.
Hopelijk is er snel licht aan het einde van de tunnel en kunnen de kapsalons snel weer open. Dat zou een hele opluchting zijn.

Groet, Richard

PS: GRATIS WEBINAR

Maandag 6 april organiseer ik van 14h00 tot 15h00 een webinar, waarvoor ik je uitnodig om met mij in gesprek te gaan over alle bovenstaande topics. Je kunt je aanmelden voor deze gratis webinar door een mail te sturen naar annemiek.koningbeers@loreal.com

 

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print