Hoe is het om als kapper en creative consultant anderhalve maand in strikte lockdown door te brengen? We vroegen het aan Paul Gehring - die in het door corona zwaar getroffen Spanje woont en werkt. 

 

De situatie in Spanje is de afgelopen anderhalve maand veel in het nieuws geweest. Hoe gaat het met jou en je dierbaren? Is iedereen nog gezond?

“Ja, in mijn Spaanse familie is gelukkig iedereen gezond. Wel zijn er helaas in mijn persoonlijke kring mensen overleden of ernstig ziek geraakt, waaronder een gezonde collega die een maand in coma heeft gelegen - en die door het virus blijvend letsel zal overhouden. “

Hoe is de situatie in Barcelona nu? Hoe ziet het leven er daar uit?

“In het algeheel is de gemiddelde Spanjaard disciplinair en houdt hij zich aan de regels. De meeste mensen leven hier in kleine appartementen, met weinig natuurlijk licht, slechte ventilatie en piepkleine (of zelfs geen) balkonnetjes. Maar ze zijn crisis-bestendig, gehard door hun verleden en de familie fungeert nog steeds als steun en opvangnet. De buren, zelfs hele straten, houden contact en letten op elkaar. Zo wordt vaak voor het inkopen gevraagd of je iets nodig hebt. Spanje heeft in de EU de hoogste levensverwachting en het contact in de families is erg hecht. De oudere generatie Spanjaarden (de risicogroep) heeft zich voor de kinderen opgeofferd, opdat ze een betere toekomst zouden krijgen. Familie is heel belangrijk en wordt anders beleefd dan in Noord-Europa.”

"Spanjaarden zijn crisis-bestendig, gehard door hun verleden en de familie fungeert nog steeds als steun en opvangnet"

Er wordt voorzichtig gesproken over versoepeling van de lockdown. Wat is er tot nu toe bekend?

“Na 50 dagen strikte lockdown mogen sinds 26 april de kinderen jonger dan 14 jaar, met 1 ouder, gedurende 1 uur (en niet meer dan 1 km van huis) zich vrij bewegen. Vanaf 2 mei mag je samen met je partner naar buiten en alleen sport bedrijven. In de maanden mei en juni zal er geleidelijk worden gedeëscaleerd. Maar de ‘contact-beroepen’ - waaronder de kapsalons - zullen de laatste zijn.” 

 

Hoe kijk je terug op de afgelopen anderhalve maand?

“Van een heel druk 2020 is plots alles uitgesteld en zijn dingen afgezegd. De communicatie (met name per telefoon) is versterkt en veel mensen en bedrijven vragen om advies.”

 

Waar ben je op dit moment mee bezig?

“Sinds de lockdown zijn we veel op Instagram met tutorials live geweest. Verder creëren we content in onze Suite Poupette ruimte, die aan het huis zit. Verder studeer ik online, zoals video-editing.”

 

Waar loop je tegenaan?

“In principe verandert er voor ons (Encarna en ik) niet zo heel veel, omdat wij gewend zijn om vanuit thuis te werken.”

 

Wat heb je ervan geleerd?

“Ik zit nog midden in het proces 😉 

Ik denk dat we ons met z’n allen nu meer bewust zijn van onze afhankelijkheid van andere landen, bijvoorbeeld met betrekking tot onze gezondheid. In dat opzicht gaan we de-globaliseren. 

Sowieso leert het Covid-19 ons dat de mensheid onderling van elkaar afhankelijk is, ook al hebben sommige politici dat nog niet door. Virussen kennen geen grenzen.”

 

Wat denk je dat er door corona zal veranderen? 

“Covid-19 is een soort katalysator, en versnelt heel veel processen. Online krijgt, net zoals de distributie, een hele boost. De winkelstraten worden en blijven leger, gewerkt wordt er alleen op afspraak. We zullen langere openingstijden zien en salons met grote teams zullen in ploegen werken. Educatie gaat meer online, maar het kappersvak kan niet zonder offline. Het zal dan wel in kleinere groepjes moeten. Grote evenementen blijven stilliggen,  ik verwacht dat zelfs voor 2021.  

Zoals ik al zei, is Covid-19 een katalysator, óók voor haartrends en producten. We gaan minder, lokaler en kritischer consumeren. Ook neemt het salonbezoek af. De kapper die in staat is het haar zó te knippen, dat het langer lekker zit, heeft een voordeel. 

Consumenten verwachten nu nog meer dat een merk de ‘Zeitgeist’ begrijpt. Dat betekent minder schadelijke chemie, recyclebare packaging, refilllers etc. Qua haartrends wordt de scheiding tussen natuurlijk lijkend haar en de ‘fantasiekleurenwereld’ groter: de vraag naar natuurlijk haar zal toenemen. Less is more, more than ever.”

 

Heb je tips voor collega-kappers in NL? 

“Prijzen verhogen! Er niet mee wachten, gelijk vanaf dag één. Dus niet alleen voor de extra kosten aan beschermingsmateriaal, maar überhaupt.

De kapper wordt in deze tijd erg gemist en deze waardering moet economisch worden omgezet. De mensen krijgen nu in de gaten hoe belangrijk de ‘contactberoepen’ (kappers, ziekenhuis personeel, schoonmakers, cassières, etc). eigenlijk zijn. 

Veel kappers zijn ongerust over de thuiskappers. Je moet bedenken dat ook vóór de Covid-19 crisis er mensen zijn die graag thuis worden geknipt. Dat was, is, en zal altijd zo blijven. Net zoals de groep mensen die wél graag naar een salon wil. Veel van die mensen wensen alleen meer privacy bij de kapper.” 

 

Wat is het eerste dat je gaat doen als de lockdown voorbij is?

“Mijn zonen opzoeken! Die heb ik sinds 14 maart niet meer persoonlijk gezien.”

 

Inmiddels is bekend dat de salons in Spanje - onder strikte voorwaarden - op 4 mei weer open mogen.

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print