De ANKO heeft met vakbonden FNV en CNV een akkoord bereikt over een nieuwe kapperscao, die in zal gaan per 1 juli 2019. De nieuwe cao lijkt sterk op de huidige cao, met enkele aanpassingen en een loonsverhoging van 2% per 1 januari 2020. De ANKO op hun website: "We zijn blij dat we weer met beide vakbonden een cao afsluiten, zodat deze ook algemeen verbindend verklaard kan worden."

In de huidige cao werd in 2018 een nieuw, gemoderniseerd loonfunctiegebouw geïntroduceerd. In de nieuwe cao zijn in het functiegebouw een paar dingen aangescherpt. Ook is er opnieuw aandacht voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van werknemers. Werkgevers kunnen langer de opleidingssubsidie aanvragen en werknemers kunnen gedurende de looptijd van de cao gebruik maken van een opleidingsvoucher van € 500,-.

Looptijd
Opvallend in deze nieuwe cao is de korte looptijd van zeven maanden: van 1 juli 2019 tot 1 februari 2020. Dit is zo afgesproken omdat de bonden bij een langere looptijd van bijvoorbeeld twee jaar meer inhoudelijke aanpassingen wilden. De ANKO vond dit niet wenselijk na de eerder genoemde, ingrijpende wijzigingen in het loonfunctiegebouw. "Bij de onderhandelingen lag onze prioriteit bij een cao voor de hele branche, zodat concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen wordt."

Proces
Op dit moment worden de puntjes op de ‘i’ gezet in de teksten van de nieuwe cao. Vervolgens wordt bij het Ministerie van SZW een Algemeen Verbindend Verklaring aangevraagd. Zodra deze is verleend, wordt de nieuwe kapperscao (digitaal) gepubliceerd en wordt de ANKO cao app geüpdatet. 

Wat moet ik doen? 
De cao gaat in per 1 juli 2019, maar er zijn nauwelijks zaken die jij als werkgever per 1 juli anders moet regelen. LET OP! Er is een uitzondering! Had jij op 30 april 2018 een medewerker in dienst in de functie van haarstylist 3 en werkt hij of zij nog steeds voor je? Dan geldt voor die medewerker per 1 juli een speciale overgangsregeling. Je leest er meer over in dit overzicht van de belangrijkste aanpassingen

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print