In de komende editie van Coiffure geeft Richard Koffijberg een eerste reactie op de coronacrisis. Het interview werd twee weken geleden afgenomen en inmiddels zijn alle salons een week verplicht gesloten. “Nu de eerste schrik voorbij is, moet je als ondernemer aan de slag. Neem zelf het initiatief, want daarmee hou je grip op de situatie.”

De afgelopen weken zijn er twee dingen gebeurd, vertelt Richard telefonisch. “We hebben zekerheid en onzekerheid gekregen. Zekerheid dat we allemaal de salon moesten sluiten. De onzekerheid zit ‘m in wanneer we allemaal weer open mogen. Op dit moment is er nog niets bekend wanneer dat kan. Maar als je het nieuws goed volgt en je ziet de ontwikkelingen in het ziektebeeld, dan denk ik dat we niet over een week weer open zijn. De vraag is dan voor ondernemers: heb ik wel een plan B?”

Richard raadt aan om ten eerste alle financiële regelingen in kaart te brengen. “Heb je je aangemeld bij de loketten van de overheid? Weet je waarop je misschien aanspraak kunt maken?”

Stap twee is naar de kosten te kijken. “Stel nu voor dat de lockdown tot eind mei duurt: in welke kosten kun je dan snijden? De omzet ken je - die is nul - maar aan de kosten kun je altijd wat doen. Wat kun je daarin nog reduceren? Heb je bijvoorbeeld al huurkorting aangevraagd? Welke bankfaciliteiten heb je nodig?”

Neem het initiatief in eigen hand, benadrukt Richard. “Ga niet zitten afwachten tot het 7 april is: neem de teugels zelf in handen. Zet op papier: wat zijn de mogelijkheden bij verschillende scenario’s. Het positieve eraan is dat je op die manier je bedrijf beter leert kennen, en je klaar maakt voor de nieuwe fase, voor de toekomst.”

Lees het interview met Richard in de nieuwe editie van Coiffure. 

Deel dit bericht gerust:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print